Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Τα πάντα για την φωτογήρανση

Πώς να αποτρέψεις την φωτογήρανση και να προστατέψεις το δέρμα σου από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου

Ο χρόνος δε σταματά και το δέρμα μας προχωρά μαζί του, με ότι αυτό επισύρει. Λεπτές γραμμές, ρυτίδες και χαλάρωση. Είναι ο βασικός παράγοντας γήρανσης του δέρματος, δεν είναι όμως ο μοναδικός. Η φωτογήρανση, είναι κάτι που μπορείς να αποτρέψεις, αφού μπορείς να την ελέγξεις.

Τι είναι η φωτογήρανση

Η έκθεση στις UV ακτίνες, προκαλεί την γήρανση του δέρματος, γνωστή και ως φωτογήρανση. Η φωτογήρανση προκαλείται σαφώς από την πολύωρη έκθεση στον ήλιο χωρίς αντηλιακή προστασία, αλλά και από τον χαμηλό βαθμός μελανίνης στο δέρμα. Άτομα με λευκό δέρμα, άρα και λιγότερη μελανίνη, είναι πιο επιρρεπή στην φωτογήρανση.

Αυτό όμως δεν σημαίνει, πως η αντηλιακή είναι περιττή αν έχετε πιο σκούρα επιδερμίδα. Η αντηλιακή είναι απαραίτητη σε όλους.

Γιατί πρέπει να προστατέψεις το δέρμα σου

Ακόμη και αν διανύεις τα 20s, η αντηλιακή προστασία είναι απαραίτητη. Πολλές έρευνες δείχνουν πως αν ξεκινήσεις να εκθέτεις το δέρμα σου στον ήλιο από μικρή ηλικία, το δέρμα θα γεράσει πιο γρήγορα.

Τα σημάδια της φωτογήρανσης

Εκτός από τις λεπτές γραμμές και ρυτίδες, οι UV ακτίνες προκαλούν την εμφάνιση πανάδων, αποχρωματισμό του δέρματος, ευρυαγγείες και ξηρότητα. Ο ήλιος αναμφίβολα αφυδατώνει το δέρμα. Επίσης, όταν διαπερνά την επιδερμίδα και φτάνει τα κατώτερα στρώματα, βλάπτει τις ίνες κολλαγόνου και την ελαστίνη. Ο ακόμη μεγαλύτερος κίνδυνος από την φωτογήρανση, είναι φυσικά το μελάνωμα. Έρευνες δείχνουν πως η φωτογήρανση αυξάνει τις πιθανότητες να εμφανίσεις μελάνωμα.

Πώς να προφυλάξεις το δέρμα από το ηλιακό φως

  • Ευκόλως εννοούμενο, φόρεσε αντηλιακό. Όχι μόνο το καλοκαίρι ή αποκλειστικά στην παραλία, αλλά κάθε μέρα που βλέπεις τον ήλιο να ξεπροβάλλει.
  • Φόρεσε αντηλιακό κατάλληλο για τον τόνο της επιδερμίδας σου. Αν έχεις λευκή, λεπτή επιδερμίδα προτίμησε δείκτη προστασίας SPF50. Αν έχεις ανοιχτή Μεσογειακή επιδερμίδα, προτίμησε SPF20 το χειμώνα και SPF30 το καλοκαίρι.
  • Βάλε το αντηλιακό σου μετά την ενυδατική σου, για να αποτελέσει την ασπίδα για το δέρμα σου.
  • Το καλοκαίρι ανανέωνε την εφαρμογή κάθε 2-3 ώρες.
  • Φόρεσε καπέλο. Δεν είναι ανάγκη να αγοράσεις θεατρικά πλατύγυρα καπέλα αφού και ένα τζόκεϊ αρκεί.
  • Απόφυγε την ηλιοθεραπεία, ακόμη και αν φοράς αντηλιακό.
  • Απόφυγε το σολάριουμ, καθώς εκπέμπει UVA και UVB και μπορεί να είναι εξίσου βλαβερό για την επιδερμίδα. Προτίμησε αυτομαυριστικά προϊόντα.
  • Προτίμησε προϊόντα μακιγιάζ με SPF.

Κοινοποιήστε!

DMCA.com Protection Status