Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Ρετινόλη: με τι δεν συνδυάζεται

Ρετινόλη με τι δεν συνδυάζεται; Ποια είναι τα συστατικά που ακυρώνουν την δράση και ποιοι συνδυασμοί προκαλούν παρενέργειες;

Η ρετινόλη είναι ένα από τα συστατικά που κάνουν πάταγο τα τελευταία χρόνια. Τα καλλυντικά που την περιέχουν είναι άπειρα. Παράλληλα όμως, βλέπουμε και πολλά άλλα αντιγηραντικά συστατικά να εντείνουν την φήμη τους. Αυτό που δεν ξέρουν όμως οι περισσότερες γυναίκες και τα χρησιμοποιούν με λάθος τρόπο, είναι πως πολλά αυτά τα συστατικά, δεν πρέπει να τα συνδυάζεις στην ρουτίνα περιποίησης. Είτε γιατί το ένα ακυρώνει την δράση του άλλου και έτσι δεν έχεις αποτελέσματα, είτε γιατί ο συνδυασμός τους προκαλεί παρενέργειες στο δέρμα.

#1. Ρετινόλη με Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C απολεπίζει και αναπλάθει. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει ταυτόχρονα να την χρησιμοποιείς με προϊόντα ρετινόλης. Και τα δυο απολεπίζουν αλλά ο λόγος δεν είναι αυτός. Το ένα συστατικό αλλάζει το PH του άλλου και έτσι μειώνεις την δραστικότητα και των δυο, ακυρώνοντας την θετική τους επίδραση. Εάν χρησιμοποιείς ρετινόλη το βράδυ, προϊόντα με Βιταμίνη C πρέπει αυστηρά να τα εφαρμόζεις μόνα τους τουλάχιστον μετά από 12 ώρες, άρα το πρωί.

#2. Ρετινόλη με ενεργό άνθρακα

Αν τα χρησιμοποιήσεις μαζί, θα προκαλέσεις χημικό έγκαυμα στην επιδερμίδα σου. Ο ενεργός άνθρακας απολεπίζει βαθιά την επιδερμίδα και σε συνδυασμό με την ρετινόλη, μπορούν να καταστρέψουν την ανώτερη στοιβάδα της επιδερμίδας. Σε καμία περίπτωση ποτέ, δεν πρέπει να τα συνδυάζεις, ακόμη και αν το ένα χρησιμοποιείται σε μορφή που δεν μένει στο δέρμα, όπως πχ. ένα σαπούνι με ενεργό άνθρακα για την καταπολέμηση της ακμής.

#3. Ρετινόλη με AHA/BHA

Η ρετινόλη με τα AHA δεν πρέπει να συνδυάζονται, γιατί απλά εκτελούν την ίδια διεργασία. Συνδυάζοντας οξέα με ρετινόλη, μπορείς να προκαλέσεις ερεθισμό και κοκκινίλες, καθώς και ξεφλούδισμα στην επιδερμίδα σου. Επιπλέον, επειδή και τα οξέα αλλά και η ρετινόλη, προκαλούν φωτοευαισθησία, το δέρμα σου θα γίνει υπερευαίσθητο στον ήλιο. Αν και ο συνδυασμός της με γλυκολικό οξύ -με εφαρμογή σε διαφορετικές μέρες- μπορεί να αυξήσει την βαθύτερη εισχώρηση της ρετινόλης, δεν συνιστάται σε ευαίσθητες επιδερμίδες.

#4. Προϊόντα μηχανικής απολέπισης με ρετινοειδή

Τα προϊόντα μηχανικής απολέπισης, ακόμη και αυτά που περιέχουν αυστηρά φυσικά συστατικά ή αυτά που φτιάχνεις με φυσικά υλικά στο σπίτι σου, απολεπίζουν την επιδερμίδα, μέσω της τριβής. Η εφαρμογή της ρετινόλης σε μια ήδη απολεπισμένη επιδερμίδα, μπορεί να προκαλέσει επιπλέον ερεθισμό. Εφόσον χρησιμοποιείς ρετινόλη, στην ουσία δεν χρειάζεσαι προϊόντα απολέπισης.

#5. Θεραπείες για την ακμή (Υπεροξείδιο του βενζολίου, Σαλικυλικό οξύ) και ρετινόλη

Κάποιες θεραπείες κατά της ακμής, όπως το υπεροξείδιο του βενζολίου, εξουδετερώνουν την δράση της ρετινόλης. Ο συνδυασμός αυτών των δύο συστατικών επομένως δεν έχει κανένα νόημα και επιπλέον μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό. Ακόμη και το σαλικυλικό οξύ που δίνουν για την θεραπεία της ακμής, μειώνει την δραστικότητα της ρετινόλης. Για αυτό και δεν έχει νόημα η ταυτόχρονη χρήση τους.

#6. Ρετινόλη και τρετινοΐνη

Ένα τεράστιο σφάλμα που μπορείς να κάνεις, είναι να χρησιμοποιήσεις ρετινόλη και φαρμακευτικά ρετινοειδή, όπως η τρετινοίνη ταυτόχρονα. Όχι απλά μπορείς να προκαλέσεις ερεθισμό, κοκκινίλες ή ξηρότητα, αλλά και χημικό έγκαυμα, ακόμη και φωτοτοξική δερματίτιδα από το οποίο ίσως αργήσεις να επανέλθεις. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείς τρετινοΐνη, χωρίς την καθοδήγηση δερματολόγου.

Κοινοποιήστε!

Ετικέτες:
DMCA.com Protection Status