Τρετινοΐνη, ιδιότητες, πως δρα, ποια η χρήση της, ποιες οι παρενέργειες
Η τρετινοΐνη, είναι μια ουσία με πολλές ιδιότητες, που αρχικά χρησιμοποιήθηκε για την θεραπεία της ακμής. Γνωστή και ως ρετινοϊκό οξύ, πλέον έχει εγκριθεί και για την θεραπεία της λευχαιμίας. Ενώ στο εμπόριο, μπορείς να την βρεις σε διάφορα σκευάσματα με διαφορετικές συγκεντρώσεις. Η τρετινοΐνη δρα αρκετά γρήγορα στο δέρμα. Εξωθεί τους φαγέσωρες και η αναγεννητική της δράση, την έκανε πολύ δημοφιλή και για την αντιγήρανση.
Τι είναι η τρετινοΐνη
Σαν φάρμακο, δημιουργήθηκε στην δεκαετία των 50s και η πιο δημοφιλής εκδοχή της, είναι η αλοιφή. Σαν ρετινοειδές πρώτης γενιάς, η τρετινοΐνη σχετίζεται χημικά με την Βιταμίνη Α, αλλά δε πρέπει να την συγχέεις με την ρετινόλη. Ωστόσο, δρουν σχετικά με τον ίδιο τρόπο, αφού έχουν και τα δύο συστατικά, ισχυρή αντιγηραντική δράση.
Πως δρα η τρετινοΐνη
Οι επιστημονικοί ερευνητές δε μπορούν να εξηγήσουν λεπτομερώς τον τρόπο δράσης της. Αν και γνωρίζουμε πως επηρεάζει την παραγωγή φυσικών ελαίων της επιδερμίδας, η ακριβής διαδικασία δεν είναι γνωστή. Αυτό που είναι γνωστό, είναι πως η αλλαγή που προκαλεί στην παραγωγή σμήγματος, επηρεάζει και την εμφάνιση φαγεσώρων στο πρόσωπο αλλά και στο σώμα.
Πώς βοηθά στην ακμή
Αν και στην αρχή…μπορεί να την κάνει χειρότερα, στο τέλος θα δεις μεγάλη διαφορά. Μπορεί να πάρει πολλούς μήνες μέχρι τα πραγματικά αποτελέσματα να φανούν στο δέρμα σου, όσον αφορά την ελάττωση της ακμής. Πολλές έρευνες μάλιστα, έχουν δείξει την επίδραση της στις ακνεϊκές επιδερμίδες.
Σε μια έρευνα του 2009, σε ομάδες τυχαιοποιημένων συμμετεχόντων ηλικίας 10 ετών και άνω, με ακμή από ήπια έως μέτρια, δόθηκαν τζελ τρετινοΐνης και μη θεραπευτική ουσία σε καθημερινή βάση για περίοδο 12 εβδομάδων. Η ομάδα που έλαβε την τρετινοΐνη, παρουσίασε σημαντικά μεγαλύτερη βελτίωση της ακμής σε σύγκριση με την ομάδα που έλαβε μη θεραπευτική ουσία.
Δες ακόμη: Σέρουμ με βιταμίνη C τι προσφέρουν, τι να προσέχεις
Αντιγηραντικές ιδιότητες τρετινοΐνης
Η τρετινοΐνη έχει μελετηθεί για την αντιγηραντική της δράση και την ικανότητα να αντιστρέψει τα σημάδια γήρανσης του δέρματος, όπως οι ρυτίδες, οι κηλίδες και άλλες ατέλειες.
Σε μία σχετική έρευνα, με συμμετέχοντες σε δύο ομάδες, οι ερευνητές έδωσαν καλλυντικά προϊόντα για το δέρμα στην μία ομάδα. Στην άλλη ομάδα έδωσαν κρέμα τρετινοΐνης με συγκέντρωση 0,02% συν μια ενυδατική αντηλιακή κρέμα. Κατά τη διάρκεια οκτώ εβδομάδων, οι συμμετέχοντες και στις δύο ομάδες σημείωσαν σημαντική βελτίωση στη γήρανση του δέρματος του προσώπου και βελτίωση της συνολικής εμφάνισης του δέρματος. Μετά από 24 εβδομάδες θεραπείας ωστόσο, η ομάδα που λάμβανε την τρετινοΐνη έδειξε μια πολύ ορατή βελτίωση των ρυτίδων σε σχέση με την ομάδα χωρίς συνταγή.
Δες ακόμη: Συστατικά που πρέπει να αποφεύγεις αν έχεις ευαίσθητο δέρμα
Παρενέργειες της τρετινοίνης
Όπως όλα τα ισχυρά συστατικά και δη τα φαρμακευτικά, χρειάζεται προσοχή και χρήση υπό τις οδηγίες δερματολόγου, καθώς μπορεί να παρουσιάσεις παρενέργειες. Οι πιο κοινές παρενέργειες είναι η αίσθηση καύσου, η φαγούρα, η ξηροδερμία και ο ερεθισμός.
Όλες αυτές οι παρενέργειες παύουν εύκολα και ακόμη πιο γρήγορα, όταν εφαρμόζετε και μια ενυδατική, ώστε να εξισορροπήσετε την ξηροδερμία που προκαλεί η χρήση της. Πάραυτα, κάποιοι εμφανίζουν και αλλεργικές αντιδράσεις ως ακόμη και ερεθισμούς στα μάτια. Για αυτό και πρέπει να την χρησιμοποιείτε αυστηρά υπό την καθοδήγηση δερματολόγου.
Επίσης, έχουν καταγραφεί και περιστατικά όπου υπήρξε πτώση τριχών από τα φρύδια, μετά την εφαρμογή τρετινοίνης στο μέτωπο. Η τρετινοΐνη, έχει την ιδιότητα να απλώνει μέσα στο δέρμα. Έτσι, ακόμη και αν την εφαρμόσετε αρκετά πιο πάνω από τα φρύδια, εσωτερικά θα απλωθεί και ίσως αγγίξει τους θύλακες των τριχών.
Σημειώστε βέβαια, πως ανεξάρτητα από τον τρόπο ή την συχνότητα εφαρμογής, το δέρμα σας θα ξεφλουδίσει. Αυτό δεν είναι παρενέργεια, είναι η αναγεννητική δράση της τρετινοΐνης. Το ξεφλούδισμα αυτό, δεν υπάρχει τρόπος να το σταματήσετε αφού εισέλθει στο δέρμα η κρέμα.