Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Προστασία μαλλιών από τεχνικές διεργασίες

Προστασία μαλλιών από τεχνικές διεργασίες: ο δεκάλογος που πρέπει να τηρείς για υγιή μαλλιά

Σίγουρα η προφανής απάντηση στο ερώτημα πώς να προστατέψεις τα μαλλιά σου από τεχνικές διεργασίες και ντεκαπάζ, είναι να μην το κάνεις. Εάν όμως έχεις αποφασίσει να ανοίξεις τα μαλλιά σου, τότε η εφαρμογή του ντεκαπάζ είναι αναπόφευκτη. Αν μάλιστα θέλεις να τα ανοίξεις αρκετούς τόνους, τότε σίγουρα δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Επίσης, εκτός από το ντεκαπάζ, υπάρχουν και άλλες διεργασίες όπως η βαφή και η περμανάντ, που επίσης φθείρουν τα μαλλιά.

Για να κρατήσεις σε καλή κατάσταση τα μαλλιά σου, διάβασε τον δεκάλογο που πρέπει να τηρείς πριν και μετά τις χημικές διεργασίες.

Πώς να τα προετοιμάσεις για ντεκαπάζ

Μην τα βάφεις συχνά

Τώρα θα μου πεις, ποιος έχει υπομονή; Αν βάφεις πολύ καιρό τα μαλλιά σου με μόνιμες βαφές σε σκούρους τόνους, τότε σου το λέμε υπεύθυνα, δεν είναι εύκολο να ανοίξουν. Και είναι ακόμη δυσκολότερο να ανοίξουν χωρίς να φθαρούν καθώς οι μόνιμες βαφές διεισδύουν στον πυρήνα της τρίχας. Άφησε τα μακρύνουν όσο περισσότερο μπορείς χωρίς να τα βάφεις, πριν κάνεις ντεκαπάζ.

Κάνε ένα κούρεμα

Μπορεί να το θεωρείς κλισέ και όμως τα τακτικά κουρέματα διασφαλίζουν πως η ψαλίδα δεν θα ανεβεί ψηλά. Έτσι, όταν αποφασίσεις να ανοίξεις τα μαλλιά σου, το ντεκαπάζ δεν θα χειροτερέψει την κατάσταση. Αν έχεις έστω και λίγη ψαλίδα, το ντεκαπάζ θα την ανεβάσει ψηλότερα.

Κάνε σταδιακό ξάνοιγμα

Το έχουμε πει αμέτρητες φορές και θα το ξαναπούμε. Μην θελήσεις να γίνεις ξανθιά σε ένα ραντεβού. Αν τα ανοίγεις σταδιακά, για παράδειγμα 2 τόνους σε κάθε ραντεβού ανά 3 μήνες, τα μαλλιά σου δεν θα βιώσουν το σοκ του δυνατού ντεκαπάζ για πολύ ώρα. Έτσι, θα έχουν αρκετό χρόνο ενδιάμεσα για να τα επαναφέρεις σε καλή κατάσταση.

Αν μάλιστα εφαρμόσει ο κομμωτής χαμηλό βαθμό οξυζενέ, τότε σίγουρα θα παραμείνουν υγιή.

Προστασία από τις βαφές

Εάν πρέπει απαραιτήτως να βάφεις ρίζα για να καλύψεις τα γκρίζα, μέχρι να μακρύνουν αρκετά τα μαλλιά σου, προτίμησε να τα βάφεις με ημιμόνιμες χωρίς αμμωνία. Αυτού του είδους οι βαφές βάφουν το εξωτερικό της τρίχας, χωρίς να διεισδύουν στο πυρήνα της. Έτσι, όταν τα μαλλιά σου θα έχουν μακρύνει αρκετά για να τα ανοίξεις με ντεκαπάζ σε κομμωτήριο, θα είναι πολύ πιο εύκολο να ανοίξει το χρώμα της τρίχας.

Προστασία από το θερμικό styling

Θερμικά εργαλεία styling

Η συχνή χρήση ψήνει τα μαλλιά. Αν κάνεις και ντεκαπάζ, τα μαλλιάείναι τόσο πολύ ευαίσθητα μετά το ντεκαπάζ, που αν αφήσεις την κομμώτρια να τα ισιώσει, θα μείνουν πολλά από αυτά επάνω στην βούρτσα. Καλύτερα να μην χρησιμοποιείς συχνά θερμικά εργαλεία αν έχεις τεχνητά ανοιχτά μαλλιά, που δεν είναι απολύτως υγιή. Καταλαβαίνουμε πως θέλεις να δεις πόσο όμορφα είναι τα φρεσκοβαμμένα σου μαλλιά με ένα ωραίο χτένισμα, αλλά μπορείς να περιμένεις και 15 μέρες. Σε αυτή την περίοδο κάνε πολλές θεραπείες για να επανέλθουν.

Τι προκαλεί φθορά στα μαλλιά

Σαμπουάν με θειικά άλατα

Τα θειικά άλατα ως γνωστόν αφαιρούν το εντυπωσιακό χρώμα από τα μαλλιά σου, οπότε καλό είναι να επενδύσεις σε ένα σαμπουάν χωρίς θειικά άλατα, κατάλληλο για βαμμένα μαλλιά. Σίγουρα δεν θέλεις να χάσεις αυτό το υπέροχο χρώμα σε 2-3 λουσίματα. Εμείς λατρεύουμε το Bumble & Bumble Hairdresser’s invisible oil shampoo (€31,95)

Τα θειικά άλατα όμως, δεν είναι βλαπτικά μόνο για τα βαμμένα μαλλιά, καθώς οι χημικές αυτές ουσίες, ευαισθητοποιούν τα μαλλιά. Έτσι, καλό είναι γενικότερα να αποφεύγεις τα θειικά, πριν…και μετά το ντεκαπάζ.

Δες ακόμη: Τέλεια σγουρά μαλλιά με σωστή περιποίηση

Προϊόντα με σιλικόνες

Αν τελευταία βλέπεις όλο και περισσότερα σαμπουάν να αναγράφoυν “χωρίς σιλικόνες” είναι γιατί και οι σιλικόνες είναι σχεδόν το ίδιο βλαβερές με τα θειικά άλατα. Οι σιλικόνες δίνουν την εντύπωση πως η τρίχα είναι υγιής, απαλή και λαμπερή, γιατί σχηματίζουν ένα φιλμ στο περίβλημα της τρίχας.

Έτσι, δημιουργούν ένα τείχος και δεν εισχωρούν τα θρεπτικά συστατικά για να θρέψουν την τρίχα. Εάν μάλιστα, χρησιμοποιείς μη υδατοδιαλυτές σιλικόνες, τότε δεν μπορείς να τις απομακρύνεις, ακόμη και με σαμπουάν με θειικά άλατα.

Επομένως, αν χρησιμοποιείς σιλικόνες σε συνδυασμό με θρεπτικές μάσκες, οι μάσκες δεν προσφέρουν τίποτα. Για να απομακρύνεις την συσσώρευση, χρησιμοποίησε ένα clarifying σαμπουάν όπως το OUAI Detox Shampoo, που καθαρίζει σε βάθος. Τέλος, πρέπει να γνωρίζεις πως οι σιλικόνες ξηραίνουν τα μαλλιά και τα κάνουν πιο επιρρεπή στο σπάσιμο, ενώ επίσης τα θαμπώνουν.

Εάν πρέπει να χρησιμοποιήσεις προϊόντα styling ή φορμαρίσματος, σπρέι για λάμψη, η λύση είναι να τα αντικαταστήσεις με προϊόντα silicone free. Τσέκαρε τις ετικέτες και απόφυγε τα όταν δεις λέξεις που τελειώνουν σε “…cone” όπως dimethicone ή amodimethicone, δύο μη υδατοδιαλυτές σιλικόνες. Η cyclomethicone είναι ένα είδος υδατοδιαλυτής σιλικόνης που θα απομακρύνεις εύκολα με το λούσιμο.

Φροντίδα για προστασία

Άλλαζε μάσκες

Η προστασία μαλλιών από τεχνικές διεργασίες, περιλαμβάνει και σωστή φροντίδα. Εάν δεν γνωρίζεις τις ανάγκες των μαλλιών σου, αν δηλαδή χρειάζονται πρωτείνες για θρέψη ή ενυδατικά στοιχεία για ελαστικότητα, τότε να εναλλάσσεις τις μάσκες που χρησιμοποιείς. Σε ένα λούσιμο κάνε μάσκα με πρωτείνες για θρέψη, στο επόμενο λούσιμο κάνε μάσκα για βαθιά ενυδάτωση.

Θα σε ενδιαφέρει: Οι καλύτερες μάσκες για ταλαιπωρημένα μαλλιά

Λούσου με την σωστή σειρά

Ναι, υπάρχει σωστή σειρά εφαρμογής προϊόντων στο λούσιμο και αυτή είναι η ακόλουθη: Σαμπουάν→ Μάσκα→ Conditioner. Το conditioner έχει λόγο ύπαρξης σε αντίθεση με ότι πιστεύει πολύς κόσμος και η μάσκα δε το υποκαθιστά. Το conditioner κλείνει τα λέπια της τρίχας και κλειδώνει στο εσωτερικό της, τις θρεπτικές ουσίες της μάσκας. Για αυτό πρέπει να το εφαρμόζεις στο τέλος. Διάβασε μυστικά για τέλειο λούσιμο.

Πηγή: The Cover

Κοινοποιήστε!

DMCA.com Protection Status